Vaříme v remosce

Karina Havlů, Nakladatelství Vyšehrad 2017


     Remoska je elektrická pečící mísa, vyráběná od roku 1957, která se skládá z mísy na pečení a vaření, ze snímatelného pečícího víka a ze stojánku. Původně byla remoska vyráběna s odnímatelným víkem s okénkem uprostřed, nyní je víko vyráběno z nerezového plechu a ve střední části není opatřeno skleněným okénkem, proto na rozdíl od bývalých remoskových spotřebičů se opékají potraviny rovnoměrně a po celé ploše. Dřív totiž docházelo k nedopečení uprostřed (pod sklem), zatímco na okrajích byly potraviny upečené.

    Remoska slouží jako elektrická trouba, která je vhodná nejen na pečení, ale i dušení, vaření, či zapékání slaných i sladkých pokrmů, bez nebezpečí, že bychom pokrm připálili. Je vhodná i do menších kuchyněk, protože nezabere příliš místa. Vzhledem k tomu, že má, co se týče vaření, všestranné použití, nahradí nám klasickou troubu  a ve větší či menší míře i elektrický, či plynový sporák. Pro své malé rozměry je vhodným elektrospotřebičem nejen v menších bytech, ale i dobrým pomocníkem na chatě, chalupě, či v kempu.

     V remosce můžeme nejen péct a zapékat, ale i dusit, smažit, grilovat, připravovat toasty, ohřívat i rozmrazovat a rozpékat. V zásadě v ní můžeme připravit pro rodinu celý oběd nebo večeři, aniž vychom k tomu potřebovali sporák, nebo vařič.

Nakladatelství VYšehrad 2017     www.ivysehrad.cz