Paleo vaření

Martin Kintrup, Nakladatelství Grada 2016


     Paleo strava je vhodná pro každý den! Prostřednictvím jednoduchých bleskurychlých receptů lze kuchyni starší doby kamenné jednoduše aplikovat i na dnešní dobu. Přednosti "paleo životního stylu" pak potěší i ty, kdo nechtějí strávit v kuchyni příliš mnoho času.

     A co budete jíst? Zhruba řečeno: Dvě třetiny ovoce, zeleniny a bylin, zbytek tvoří maso, ryby a vejce. K tmu v malém množství, ale pravidelně ořechy a olejnatá semena. Naše snadné recepty respektují i druhý základní princip paleo stravy: obiloviny, mléčné výrobky a luštěniny jsou stejně jako průmyslový cukr tabu!

     K tomu všemu přidáváme ještě jeden faktor: Pohodlnost! Stres na nás dnes číhá každý den všude - v naší paleo kuchyni ale nemá co dělat! O to se postará zlaté pravidlo, že všechny recepty připravíte maximálně za 30 minut, často dokonce za 20 minut i méně. Případně pokrmy po krátké době přípravy ještě poputují do trouby, nebo na pánev. To sice vyžaduje trochu trpělivosti, ale rozhodně žádný stres!

      Čas, který ušetříte při vaření a nakupování, nejlépe využijete fyzickým pohybem - ať už procházkou, prací na zahradě, nebo silovým, či vytrvalostním sportem. Lidé z doby kamenné si totiž nemohli dovolit privilegium "být líní". Museli lovit zvěř a sbírat plody a takto urazili každý den velké vzdálenosti. Dostatek pohybu je tedy důležitý faktor "paleo životního stylu".

      Lovci, rybáři, vybírači hnízd, nebo sběrači - naši předkové se dlouho živili tím, co příroda nabízela v čistě přirozené podobě - a kromě toho se hodně pohybovali. Doba kamenná už pominula, ale zdravá kombinace přírodních produktů a fyzické aktivity nám prospívá stejně jako tehdy!

Nakladatelství GRADA 2016       www.grada.cz