Kuchařka pro mého muže

Veronika Zemanová, Nakladatelství Smart Press 2017


Nakladatelství Smart Press s.r.o. Praha   2017

www.smartpress.cz

     Ze všeho nejdřív si nachystej suroviny. Cibuli vybal ze slupky a nadrobno ji nakrájej, párky rozkrájej na přibližně centimetrová kolečka. Brambory oloupej, opláchni je pod studenou vodou a nakrájej na kostky o přibližné velikost 1,5 cm. Ještě si připrav vývar, a to rozkvedláním kostky hovězího vývaru v jednom litru vroucí vody.

.............................................

      Nakonec rozbij obě čerstvá domácí vejce a žloutky vmíchej do tataráku. S bílkem nalož, jak sám uznáš za vhodné, k tataráku ho potřebovat nebudeš (můžeš ho dát třeba do mrazničky, kde v pohodě vydrží i několik měsíců). Hotový tatarák nyní dej odpočívat do lednice.

...........................................

       Je s podivem, jak nevšední a mimořádně zajímavou proměnou projde čerstvá zalenina, stráví-li nějaký čas grilováním. Pokud ji navíc vykoupeš v olivovém oleji, provoníš česnekem a bazalkou, bude doslova k nepoznání. Máš-li v úmyslu přivést pokrm k dokonalosti, přidej na závěr hrst pražených piniových oříšků a něco málo čerstvé rokety.

..................................................

       Ze všeho nejdříve si vezmi k ruce zapékací nádobu, do níž se vedle sebe pohodloně vejde šest plátků toustového chleba. Následně celou nádobu, tedy dno i stěny, vydatně pomaž kouskem másla. Jiným kouskem másla namaž polovinu z připravených plátků toustového chleba a hned poté je mázni trochou dijonské hořčice.

...................................................


      První pořádná kuchařka pro pořádného chlapa!  Osahuje skvělé recepty na polévky, hlavní chody i sladká jídla a velmi podrobné pracovní postupy, včetně postupových fotografií a obrázků výsledných pokrmů. Muž nevyklý vaření zde najde také užitečné rady a tipy.