Jarní detoxikace - základ


      Jarním detoxem myslíme určitou dobu, po kterou svůj organismus očišťujeme od nahromaděných toxických látek, odpadních látek, tuků a pod .... Dobrý čas je právě jaro, protože v zimě spíš nesportujeme, jsme doma, jíme většinou tučná a energetická jídla, pijeme alkohol, zvláště v období Vánoc, Nového Roku a pod ... Jaro, kdy se probouzí příroda a jako jeden velký živý organismus se také očišťuje a vše je nové, svěží, zelené a zdravé, je vhodná doba i pro náš detox.

      Pokud však vnímáte očistu jako sprchu, se kterou se omyjete a po celý rok budete čistí a můžete zase jíst nezdravě, holdovat alkoholu, či cigaretám .... pak se mýlíte. Zkuste pro jednou udělat ve svém životě pro své tělo něco více užitečného a odstartujte trvalé změny v přístupu k sobě samým.

Zelený čaj

     Zkuste začít malými změnami a místo obvyklých šálků kávy začněte pít kvalitní zelené čaje. Zelený čaj je výborný antioxidant.

     Čajovník (Camellia sinensis) je trvale zelená rostlina, která dorůstá až do výšky stromu. Aby bylo možné sbírat jeho listy pohodlněji, upravuje se do výšky přibližně jednoho metru. Do rodu Camelia sinensis patří 81 druhů rostlin, z nichž se jen tři rody pěstují v průmyslových podmínkách. Z hlediska zpracování a konečného produktu rozlišujeme čtyři základní druhy. Černý čaj se zpracovává sušením a fermentováním, bílý výhradně sušením, oolong sušením a částečným fermentováním a zelený čaj sušením, přičemž po tepelné úpravě dosáhne svého konečného aroma, vůně a barvy. Některé výsledky výzkumů dokazují, že zelený čaj díky svým protizánětlivým a antivirovým vlastnostem výrazně snižuje počet úmrtí způsobených zánětem plic. Zelený čaj chrání před škodlivým UV zářením, zabraňuje vzniku melanomů (rakovina pokožky) a zpomaluje stárnutí pokožky. Vysloveně se doporučuje lidem, kteří si přejí zhubnout, protože pomáhá spalovat tuky. Účinek snižování hladiny LDL (zlého) cholesterolu zeleného čaje je prokazatelný, dosahuje se toho už za pár týdnů konzumace, čímž přispívá k prevenci srdcově-cévních onemocnění. Obsah polyfenolů a flavonoidů v zeleném čaji má silné antioxidantní účinky, váže volné radikály, čímž snižuje riziko vzniku rakoviny, obzvlášť rakoviny kůže, prsu, plic, tlustého střeva, hltanu a močového měchýře. Účinky projevuje i při prevenci Alzheimerovy choroby - je to účinný detoxikant, dále pomáhá při prevenci diabetes zapříčiněného nadváhou.

       Vlastnosti zeleného čaje zalitého vařící vodou ovlivňuje délka luhování: když čajové listy luhujeme maximálně dvě minuty, čaj bude slabý, silné aroma získáme až po 10minutovém luhování. Obsah kofeinu se v čaji uvolňuje rychle, zatímco antioxidanty se uvolní až po delším luhování. Zelený čaj má silné antibakteriální vlastnosti, zabíjí bakterie Streptococcus mutans, které se nacházejí v ústech, poškozují zubní sklovinu a způsobují vznik zubních kazů. Jeho pravidelná konzumace stabilizuje krevní tlak, vyrovnává hladinu cukru v krvi, snižuje hladinu škodlivého cholesterolu, podporuje hubnutí.

Třezalka, Meduňka, Máta

     Zcela přirozeným očistným prostředkem organismu, kterým se zbavuje nahromaděného odpadu a toxických látek, je spánek. V detoxikačním procesu je dobrý spánek velmi podstatný a tak, máte-li se spánkem problémy, můžete si pomoci bylinkovými čaji, například z Meduňky, nebo Třezalky tečkované. Čaj z meduňky, vás skldní, čaj, nebo tinktura z třezalky vám i navodí příjemné sny. Třezalka tečkovaná se v minulosti používala dokonce jako přírodní antidepresivum a dodnes je jednou z hlavních složek přírodních léků proti starostem a chmurám.
       Máta peprná vám pomůže při detoxikaci upravit i dobré zažívání, protože pokud chceme organismus čistit, nemůžeme do něj zároveň ve stejnou dobu dávat potraviny, které nám škodí, nebo se obtížně tráví, nebo jsou plné průbyslové chemie. Vynecháme tedy všechny zpracované potraviny z masa, mléčné výrobky, vše z bílé mouky, sladné potraviny s množstvím cukru. Čím více toto vše nahradíte čerstvou zeeninou a ovocem, tím lépe pro váš organismus.

Kopřiva

      Kopřiva je jedním z jarních pokladů naší přírody. Společně s pitím hodně vody nám čaj z kopřivy rozsvítí pokožku a zbaví naší pleť únavy po zimě. Kromě čištění pleti má odvar z kopřivy pozitivní účinky na naše vlasy, snižuje jejich maštění, pomáhá proti tvorbě lupů. Nemusíte z kopřivy dělat pouze čaj, nebo výluh k oplachování, přidejte ji do salátů, nebo jí zpracujte podobně jako špenát.

Brusinky na ledviny

Pokud máte problémy s pletí, mohou to být vyrovné příznaky ledvinových nerovnováh a potíží, protože pokud se vaše ledviny nestíhají zbavovat toxinů a nečistot, které pojídáte, ty si nacházejí cestu z těla ven také pletí, skrze póry pleti. Vznikají tak vyrážky, akné a další problémy. Takže nejlepší léčbou je samozřejmě vůbec stravu plnou toxinů nejíst. No a když už, tak se obecně léčitelé shodují, že ledvinám nejlépe prospívají brusinky. Úplně stačí jíst ty sušené, které kromě toho, že prospívají ledvinám, jsou i velmi bohaté na vitamíny a působí antioxidačně a protizánětlivě. Předávkovat se jimi nemůžete :-)

Ostropestřec Mariánský na játra

    Při detoxikaci organismu sehrávají životně důležitou roli játra.  Trpí po celý rok zejména nadbytkem soli a u mnoha lidí i alkoholu. Jarní detoxikační kůra je proto také ideální dobou pro ošetření jater - navíc čím déle je vydržíme šetřit, tím lépe pro nás. Mezi stovkami funkcí vykonávají játra i tyto role : třídí výživné látky, produkují žluč potřebnou na trávení, filtrují krev, zpracovávají potenciální toxické látky na neškodné, které lidský organismus buď využívá anebo je vylučuje. Játra jsou vlastně největším vnitřním orgánem v lidském těle a nacházejí se v pravé části břicha.  Poškodit játra je mnohem jednodušší, než bychom se domnívali. Toxiny se do lidského těla dostávají prostřednictvím vzduchu, který dýcháme, potravin, které konzumujeme, ale i kosmetických produktů, které nanášíme na svou pokožku.

      Jednou z nejpopulárnějších metod je tzv. "liver flush", při které je potřebné vypít nepřirozené množství olivového oleje a Epsomovy soli. Tento přístup je organismem nepochybně velmi těžce snášen. Druhý - mnohem přirozenější způsob - využívá vrozené detoxikační schopnosti organismu, které jsou podporované vitamíny, bylinkami a dalšími doplňky stravy. To je očista jater. Zdraví posilující efekty na játra prokázaly například mastné kyseliny omega-3, extrakt z ostropestřce mariánského (nazývaný také Silymarin) a vitamíny B6, C a E.

      Doporučovanou bylinkou na játra je Ostropestřec Mariánský, ze kterého se připravuje čaj, nebo tinktura, podávaná po kapkách do vody. kromě toho, že ulevuje játrům, pomáhá ostropestřec i při potížích se žlučníkem, nebo při žloutence. A opět platí - jedna několika denní kůra neznamená, že po zbytek roku zase můžete na své zdraví a tělo kašlat.

Jak tedy začít s jarním detoxem v 5 radách :

  1. Připravte si na celou dobu vašeho detoxu doma vhodné potraviny (zelenina, ovoce, bylinky a jiné zdravé suroviny) a ty nevhodné odkliďte z vašeho dosahu (maso, uzeniny, mléčné výrobky, průmyslově zpracované polotovary, alkohol, cigarety, solené chipsy a pod ...)
  2. Nezaměňujte DETOXIKACI s HLADOVKOU, nebo PŮSTEM! Při detoxikaci jezte - jen měňte nevhodnou stravu za vhodnou a očišťující - a hodně pijte - čistou vodu, čistící čaje. Omezte kávu, zcela vynechte alkohol a sladké limonády.
  3. Snažte se s očistou těla nechat odpočinout i svou mysl a energii - zařiďte si dny volna, klidu, relaxu, nestresujte se, nic závažného neřešte.
  4. Využijte detoxikační dny ke konání věcí, které jsou vám příjemné. Přečtěte si knihu, dejte si dlouhou koupel, projděte se po lese, věnujte se svým koníčkům - nabírejte do sebe pozitivní energii.
  5. Když už takto vydržíte pomáhat svému tělu den, dva, tři, týden .... co se zamyslet nad tím, že by mu to vůbec prospělo po celý rok? Nemusíte měnit hned vše - zkuste jednu věc po druhé, krok za krokem .... třeba přijdou takové zázraky, o jakých jste ani nesnili.