Zeleninová kuchařka

Petr Klíma,  Nakladatelství Smartpress,  2017


     Kuchařku v takové podobě, jak ji držíte před sebou, jsem chtěl vydat již dlouho, ale teprve nyní mohu s klidným svědomím prohlásit, že recepty dospěly do takové zralosti, aby mohly spatřit světlo světa.

      Můj úmysl napsat a vydat kuchařku, inspirovanou nabídkou zeleniny z lokálního farmářského trhu urychlil především alarmující fakt, že ve velkých obchodních řetězcích je celoročně k dostání ohromné množství různorodé zeleniny, nehledě na její jakost, sezonnost, či zralost. Cílem mé knihy je nabídnout vám, čtenářům, kvalitní a zajímavé recepty, které pomohou omezit spotřebu a konzumaci masa i importované zeleniny a naopak vás navrátit ke klasickým a sezonním surovinám, které byly ještě před několika desítkami letkaždodenní samozřejmostí. Velkou roli zde hrajou také klimatické změny, které by nám měly být varováním, že je nejvyšší čas začít se k naší planetě chovat ohleduplněji.

....................................

    Pokud přemýšlíte o tom, že omezíte ve své stravě maso, mléko, lepek, či cukr a pžikloníte se ke zdravému a k životnímu prostředí ohleduplnému způsobu stravování, ale nevíte, co vlastně vařit a jíst, pak je tato kniha určena právě vám! Najdete v ní mnoho inspirace a konečně tak začnete jíst více zeleniny a luštěnin. Vyzkoušejte nejoblíbenější a osvědčené postupy autora, který denně připravuje zdravé a výživné menu plné zeleniny, luštěnin a zdravých obilnin, jako jsou například jáhly, pohanka či quinoa.

Nakladatelství SMATRPRESS  2017

www.smartpress.cz