Vaříme z přírody

Blanka Jarošíková - Nakladatelství Eminent  2013


     Vezmeme dvě hrsti zelených výhonků jedlých rostlin, jež známe (smetanky lékařské, sedmikrásky chudobky, potočnice lékařské, jahodníku obecného, jetele, vojtěšky, listů trav - např. lipnice, pýru, sveřepu), lze přimíchat i zelené části kulturních rostlin (listy špenátu, salátu, petržele, řeřichy, nebo ředkvičky).  Vše dobře opereme a zalijeme 300 ml studené pitné vody, rozmixujeme a přecedíme přes husté sítko, nebo pláténko. Vzniklou zelenou vodu ihned vypijeme.

     Návod na tento zelený chlorofylový nápoj, životabudič při zvýšené únavě, najdete vedle stovek dalších v knize Blanky Jarošíkové. Blanka Jarošíková miluje volnou přírodu a z dlouholeté praxe ví, co nám nabízí a jak si vaření z jejích darů co nejlépe užít. V její zasvěcené knize najdete recept se "starými známými", jako jsou například houby, jeřabiny, kopřivy, křen, máta, lichořeřišnice, polníček, smetanka, nebo šípky. Vedle nich ovšem otevírá svět bylin, který jste nejspíš v kuchyni ještě neokusili - jetel luční, jitrocel, kuklík, lopuch, merlík všedobr, potočnice lékařská, sedmikráska chudoba, sléz, šťavel, nebo vojtěška setá. Tyto a řada dalšíc obohatí a zpestří váš jídlníček, dodají vám vitalitu a posílí vaše zdraví jednoduchým způsobem, který jste dosud nepoznali.

Říká se, že láska prochází žaludkem. Nechme ji tedy žaludkem projít, aby došla tam, kam má, tedy do srdce a rozsvítila tam naši lásku k sobě i ke zdroji, který nám štědře dává ze svého bohatství.

Nakladatelství Eminent 2013

www.eminent.cz