Vaříme pečeme bez lepku

Michelle Berriedale-Johnson - Nakladatelství Brána 2016


     Proč jsme tak posedlí jídlem?  Inu, heslo "člověk je tím, co jí", se zdá většině lidí rozumné. Ale jaká je naše strava doopravdy? V posledních letech se množí skandály týkající se potravin : skandál s vejci a salmonelou, BSE a nemoc šílených krav, listerióza v měkkých sýrech, otrava E-coli z vařeného masa .... A jak ovlivňuje potraviny genetická modifikace? Nebo zbytky pesticidů, které dosáhly nedávno takové úrovně, že nám vláda doporučuje, abychom loupali mrkev a tak se vyhnuli konzumaci pesticidů na jejím povrchu? A co teprve antibiotika, kterými se zvířata krmí tak často, že ztrácejí léčebné účinky u lidí?

      Problémů je hodně, a to jsem vybrala jen potravinové skandály, co se dostaly do titulků novin. Moderní vysoce automatizovaná produkce potravin změnila v posladních padesáti letech jídlo, které konzumujeme, k nepoznání. Navíc to znamená, že veškeré potraviny, které jíme, jsou zpracovávány několikrát a podrobeny drastickým změnám teploty, přičemž se mění chemická struktura přísad. Cílem je údajně dosažení lepšího vzhledu, nebo lepší chuti potravin.

      Doposud nevíme přesně, jaké účinky tyto změny ve výrobě potravin mají na náš organismus. Ale víme, že nastaly extrémně rychle (během padesáti let), a že živočichové (včetně lidí) se vyvíjejí velmi pomalu - po tisíce let. Takže je velmi pravděpodobné, že naše tělo může mít problém se s tak dramatickými změnami vyrovnat. A pokud jde o téma této knihy - alergie, nebo intolerance na pšeničnou mouku a lepek - je tato rychlá změna velmi relevantní.

Nakladatelství Brána 2016

 www.brana-knihy.cz