Sladký život v Paříži

David Lebovitz,  Nakladatelství Motto, Albatros média a.s.  2017


      Jednoho dne jsem šel nakupovat do fantastického obchodu s čokoládou na rušném levém břehu. Do obchodu nakráčel americký pár v šortkách, na nohou rozvázané tenisky a na hlavě baseballové čepice (naštěstí je neměli kšiltem dozadu). Oba třímali "venti latte" z nedaleké pobočky Starbucks. V Paříži je to něco takového, jako vejít se džbánkem mléka k Tiffanymu na Fifth Avenue a mohutně si z něj zavdávat. Stačilo už jejich oblečení a to, jak rozrazili dveře dokořán a vtrhli dovnitř, už to bylo dost špatné. Jenže oni šokované prodavačce, která je přišla přivítat, neřekli ani "bú" a protáhli se kolem ní dovnitř. Při odchodu jsem se za ně omluvil ....

...................

     Tak jako mnozí další, také známý autor kuchařek a cukrář David Lebovitz snil o životě v Paříži od chvíle, kdy toto kouzelné město poprvé navštívil. Nyní se mu to konečně povedlo a začíná nový život v hlavním městě Francie - ale brzy odhalí, že žít v Paříži není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Naštěstí má tajný recept na přežití - své kuchařské dovednosti. Žádná protivná francozská úřednice totiž neodolá čokoládovému dortíku ....David s vtipem a nadhledem vypráví o svých zážitcích v tomto úchvatném, občas šíleném městě, o tom, jak se do Paříže zamiloval a jak se jí pokoušel porozumět. Jeho zábavné historky jsou prokládány autentickými recepty na sladké i slané pochutiny, jako jsou vepřová pečeně s glazurou z hnědého cukru a bourbonu, krocan dušený v Beaujolais Noveau se sušenými švestkami, koláč se slaninou a sýrem s modrou plísní, čokoládovo-kokosové marshmallows, čokoládové dortíky s mandlemi, nebo madlenky s citronovou polevou ...

Nakladatelství Motto, Albatros média a.s.   2017

www.motto.cz        www.albatrosmedia.cz

recenze zveřejněna 21. března 2017