RAW pro zdraví a krásu

Jitka Adamová - Nakladatelství Smart Press 2016


Nakladatelství Smart Press 2016

www.smartpress.cz

     Mám pocit, že jsem se jako vitariánka už narodila. Milovala jsem návštěvy na babiččíně zahradě, kde jsem si mohla utrhnout jablko, meruňky, pažitku, mrkvičku ze záhonu a všechno to rovnou sníst. Vůně čerstvého, právě utrženého ovoce, či zeleniny ve mně dodnes vyvolává milé vzpomínky. Taky mi už odmalička chutnala čestvá cibule, chroupala jsem ji jako jablko a rodiče mně klidně mohli dávat za vzor dětem svých přátel, kteří se podivovali nad mými gurmánskými zvyklostmi. Jenže stejně, jako mnoho jiných rodičů, i ti moji se spíš snažili přizpůsobit tehdejším pravidlům výživy a nutili mi maso, abych vyrostla, A já ho zase vší silou odmítala a s dětskou vynalézavostí propašovávala od stolu kamkoli jinam.

     Vyznavači raw food zastávají názor, že jakákoli tepelná úprava potravin ničí jejich výživovou hodnotu. Syrové potraviny obsahují dostatek aktivních enzymů, minerálů a kvalitních živin, aby tělu zajistily jak energii, tak i všechno, co potřebuje ke zdravému fungování. Základem teorie syrové stravy je přesvědčení, že vše živé v potravinách se při zahřátí nad 45° zničí a tepelně upravovaná strava je "mrtvá". Ztrácí se z ní až pětina vitamínů B a C a vyplaví se 5 - 15 % minerálů. Čím delší je vaření, tím méně prospěšných látek v potravině zůstává.

     Důraz na životní energii, kterou nám syrová strava může předat, je ale jen zlomek vitariánského životního stylu. RawFood není dieta, jak by si někdo mohl mylně myslet. Není to ani askeze. Je to komplexní přístup k životu, který nás vede k zodpovědnosti, k potřebě vzít svůj život do vlastních rukou, žít v ohleduplném vztahu s přírodou, přiblížit se prapůvodní postatě bytí. Proto raději používám označení "živá strava".
    Kuchařská kniha s obsáhlou teoretickou částí RAW pro zdraví a krásu je odpovědí na stále rostoucí trend syrové, nebo také živé, či RAW stravy. Autorka Jitka Adamová prostřednictvím jednoduchých reeptů  na polévky, hlavní jídla, dezerty, nápoje a další ukazuje, jak (ne)vařit rychle, ale přesto výtečně a zdravě.