Průvodce světem léčivých potravin

James A. Duke,  Nakladatelství ANAG 2017


Nakladatelství ANAG 2017      www.anag.cz

     V úvodu knihy najdete autorovo věnování :  "Knihu věnuji zasvěceným léčitelům na celém světě, zejména těm, kteří neškodí, a těm, kteří používají potraviny jako lék tam, kde je to vhodné".

     Autor ve své nové knize rozšířil svou dříve publikovanou definici bylinek a mezi léčivé rostliny zařadil všechny rostlinné potraviny, především ovoce, zeleninu, luštěniny, obiloviny, ořechy a semena. Většinou se jedná o léčivé prostředky, jež snadno koupíte v supermarketech, nebo na farmářských trzích, anebo budete mít jiný důvod si je opatřit a mít je v kuchyni po ruce.

     Přitom mě napadá jedna důležitá věc. Ačkoliv je moudré podle běžných zvyklostí určitou živinu z dané potraviny pro její léčivé vlastnosti získat a oddělit samostatně, já si tímto přístupem nejsem tak zcela jistý. Ano, naše těla vyžadují dostatečné množství některých vitamínů a minerálních látek, tzv. základních (esenciálních) živin pro zajištění základních biochemických funkcí. Nedostatky ve výživě mohou přispívat ke vzniku některých chorob. Jsem však přesvědčen, že žádná živina nefunguje izolovaně. Je to právě synergický efekt živin a dalšíh sloučenin, zejména fytochemikých látek, který potravinám propůjčuje jejich léčebný potenciál. To je důvod, proč jsou potraviny téměř vždy lepší volbou, než doplňky stravy a proč jsou prospěšnější vcelku a čerstvé, než zpracované.

     Doktor Duke sestavil na základě svého více než 30 let trvajícího nezávislého výzkumu řadu léčivých potravinových prostředků, které mohou pomoci léčit zdravotní problémy od alergií a únavy až po hubnutí a vrásky. Pomáhá s vysokým krevním tlakem, cukrovkou, artritidou a dalšími neduhy moderní civilizace.