Osm chutí Asie

Sahaf Shabtay, Nakladatelství Smartpress 2012


     Na rozdíl od francouzské kuchyně ta asijská nevyžaduje precizní vyvážení ingrediencí, ani přesné postupy. S asijskými jídly si naopak můžete hrát, a to čistě podle nálady. Lze přidat víc sójové omáčky, kokosového mléka, nebo ústřicové omáčky a většinou to vůbec nedopadne špatně. Pokud máte rádi zázvor, klidně ho přidejte více, než je v receptu napsáno. S tloušťkou jeho oddenku nebo objemem sklenice, ve které máte odměřit olej, si v asijské kuchyni zkrátka hlavu lámat nemusíte.

     Na druhou stranu ale nezapomínejte, že každé jídlo vyžaduje své. Když z receptu polovinu surovin vypustíte a druhou polovinu něčím nahradíte, nikdy se nedozvíte, jak může jídlo chutnat, když je připraveno pečlivě.

     Mnohé ze surovin asi nebudete znát. Může vám poradit prodavač ve specializovaném obchůdku, nebo náš slovníček. Všechny ingredience si v krámku na rohu totiž asi nekoupíte. Ale nevzdávejte se hned a zkuste po nich zapátrat, v dnešní době to již není tak složité.

Nakladatelství Smartpress 2012

www.smartpress.cz