Makrobiotické nedělní vaření

Ing. Dagmar Lužná, Nakladatelství ANAG 2017


     Součástí této knihy je jednak plakát s přehledným znázorněním princip transformace energií mezi pěti elementy a jednak DVD s filmem, názorně představujícím základy energetických cvičení DO-IN, která můžete provádět hned ráno po probuzení -  a cviky pro posílení či uzdravení jednotlivých orgánů, které můžete cvičit v průběhu dne jak doma, tak venku.

Nakladatelství ANAG 2017     www.anag.cz

     Často slýcháváme : "nemoc vás zastaví", "Nemoc vám pomůže pochopit", ale je opravdu každá nemoc poslem? A pokud ano, která to tedy je, když podle tzv. Mezinárodní klasifikace nemocí existuje nepřeberné množství nemocí, ale podle východních filozofií existuje jen pět skupin nemocí? Opravdu je jen pět druhů nemocí  a od nich se odvíjí další oslabení a další problémy. Ne víc. Nejdříve kašlu, mám problémy s plícemi, když neposlechnu signály těla a neupravím stravu pro element kovu, tj. pro plíce a tlusté střevo, tak přijde další problém s kůží. Lékař se mě snaží přesvědčit, že vše je náhoda a že jsem chudák, který nemůže nic změnit, jsem pro něj ovce a jako ovce jsem ve stádu dobře manipulovatelná. Hlavně se mě snaží zastrašit.

      Prevence? Co je to za slovo? Máte pocit, že lékaři podporují prevenci? Choďte na preventivní prohlídky. Rakovina, cukrovka, vysoký tlak. Co dělat, abychom se jim vyhnuli? To nám lékař bohužel neřekne. Vyslechneme si jen suché konstatování : "Nic jsme vám nenašli. Přijďte zase za půl roku". Čekáme tedy snad, až něco přijde? Řekne lékař něco o prevenci stravou? Máte zkušenosti s nemocniční stravou? Dietní párky, dietní sýry, diety podle čísel ... pak se dostaví dietní nemoci a my dostaneme "dietní" léky.

      Vše se vším souvisí. Vše jsou spojené nádoby. Něco jako preventivní, či léčebná strava?  Lékař si poklepe na čelo. Nechci však křivdit všem.

...........................

      Upravené 4. vydání této oblíbené knihy přináší inspiraci, jak společně změnit způsob přípravy nedělního oběda v zábavu a pochutnat si na pokrmech prověřených letitými zkušenostmi autorky. Kniha nabízí zajímavé a chutné recepty na každou neděli v roce - můžete si uvařit podle ročních období, připravit chutné jídlo podle makrobiotických zásad z přirozených potravin, tedy plodů, které pole a zahrady kolem nás nabízejí ke sklizni a k sezónnímu zpracování. A co si pro chuťové buňky připravíte na závěr? No přeci dezert! Samozřejmě sladký!