Kniha o pivu

Pavel Borowiec, Marcela Titzlová, nakladatelství Smartpress 2017


     "Každý hospodský v Británii, který nepřiměřeně chladí pivo, by měl být potrestán vyhnáním do Austrálie", napsal s nadsázkou znalec piva Michael Jackson. A dodává, že správná teplota pro čepování alglického "Ale" je okolo 13°C, což označuje jako sklepní teplotu, při níž se nejenom v tamním pubu skladuje, ale především jako tzv. "cask ale" i dokvašuje.

     Vůni piva hodnotíme v několika základních rovinách. Podle kategorií a jejich přiřazení k základním chutím, tedy především sladké, kyselé, hořké a k jejich kombinacím. Podstatným krokem zůstává odlišení přirozených přírodních vůní od umělých, tedy syntetických. Kyselé a hořké jde určit poměrně snadno. Přírodní vůni třešní, citrusů různých odrůd, nebo lesních plodů si v současné době náhražek nemusíme uvědomit napoprvé. Zkoušejte si přivonět pokaždé, když se s nimi setkáte, vyhledávejte je. Je to prospěšné i zábavné.

     S Knihou o pivu poznáte nové a často nečekané tváře tradičního nápoje. Naučíte se vybírat a poznávat piva různých stylů a z různých zemí, nacházet ta nejlepší z nich a vychutnávat si je. Sezámíte se s původními i novými pivními styly, proniknete do základů párování piva a jídla. Součástí knihy jsou také praktické rady, jak vybrat správné pivní sklo, či jak uspořádat ochutnávku.

Nakladatelství Smartpress 2017