Čtyři roční období na talíři

Sapík, Babica, Nakladatelství Eminent 2016


     I když se jejich pořad jmenuje Babica vs. Sapík, život je ve skutečnosti spojuje. Oba prožili dětství na vinohradech - Jaroslav Sapík v okolí Brna a Jiří Babica na Vinohradech v Praze. Jejich životním posláním se stalo vaření a v roce 1978 se potkali poprvé, na Václavském náměstí v kuchyni hotelu Ambassador, kde byl Jaroslav šéfkuchařem a Jiří k němu nastoupil jako kuchařský talent.

      "Byl to náš progresivní elév", vzpomíná nestor českých kuchařů a Jiří Babica si dobře pamatuje na neobvyklý přístup :  "Imponovaly mi jeho metody stmelování kolektivu, společné snídaně lidí z kuchyně a ranní pracovní setkání. Už tehdy jsem si uvědomil, že se pro tohle povolání narodil."  Jejich životní cesty se pak obloukem osudově protnuly na TV Barrandov v pořadu "Babica vs. Sapík".

.......................

Čtyři roční období" jsou jejich prvním společným knižním projektem. Rytmus střídajících se ročních období provází i jejich společnou knihu a lahodně se vine celým rokem. Používají přitom hodně surovin, které jsou v dané roční době přirozeně dostupné a patří do ní.

     K jaru patří kozí sýr, mladé telecí, nebo šťovík, k létu třešně a ryby, k podzimu švestky a zvěřina - a zima, to je samozřejmě česká zabijačka. Rokud tomu rozumíte, stane se vám tato kniha radostí i inspirací.

Nakladatelství Eminent 2016

 www.eminent.cz