Bylinková kuchařka

Pamela Michael,  Nakladatelství Brána 2015


    100 různých rostlin, bylin a hub, přes 400 receptů. Příprava jídel, salátů, zavařenin, čajů a vín. Zajímavosti z historie léčitelství.

................

     Mnoho se změnilo a zároveň se nezměnilo nic. Stravovací návyky a móda se stále přizpůsobují modernímu životnímu stylu. Objevují se nové pokrmy, zjdnodušují se pracovní postupy při vaření, používání některých přísad, například tuků a cukrů se omezuje.

     Rostliny, divoce rostoucí rostliny, se však nemění. Člověka uklidní, když v květnu pátrá na pobřežních skaliskách po stračí nožce a na příbojem omývaných místech jí zase najde spousty. Pokud nezapracuje buldozer, najdete u stejného živého plotu trsy divokého šťovíku a pokud nezapracuje cestář a neořeže je, větve hlohu a černého bezu se obsypou květy, z nichž pak znovu nadšeně vyrábíme nápoje a pokrmy.

....................

     Hledání potravy v přírodě je zajímavé a zábavné. Drobné rostliny a byliny jsou překvapivě krásné a cesta do přírody pro potravu vás uspokojí daleko víc, než návštěva supermarketu.

....................

      Tato kniha není pomůcka pro přežití, ani návod, jak žít z plodů země. Spíš má být průvodcem po používání bylin a divokých rostlin podobně, jako je používali naši předkové předtím, než na staré návyky zapomněli a začali spoléhat na obchody.

.................

Nakladatelství Brána  2015

 www.brana-knihy.cz